6 Ekim 2011 Perşembe

Cep Telefonu Melodisi ve Müzikleri Nereden İndirilir?

Cep Telefonu Melodisi ve Müzikleri Nereden İndirilir?
1990’lı yılların başlarında hayatımıza giren cep telefonu o yıllarda sadece arama yapabilen, çağrı alabilen ve kısa mesaj gönderebilen bir cihazdı. Hatırlayanlar var mıdır bilmiyorum ama Ericcson firmasının 318 ve 328 modeli kısa mesaj yollama kabiliyetinde bile değildi.
Telefon kullanımı yaygınlaştıkça bir arama aldığınızda cihazınızın çıkardığı sesi tayin edebilmek birden ihtiyaç haline geliverdi. Öyle ki harf ve rakamlarla şarkı ve türkülerin melodilerine yakın melodiler çıkarmak neredeyse bir sektör halini alıyordu ki 2001 yılında polifonik melodi moda olup karşımıza çıkıverdi.
Bu sefer Müslüm Gürses’in Orhan Gencebay’ın şarkılarının polifonik melodilerini almak satmak neredeyse bir telefonun en doğal ihtiyacı imiş gibi karşılanıyordu. Televizyon reklamlarında aklınıza gelen her şarkının polifonik melodisi satılır hale geldi.
2003 yılından itibaren mp3 teknolojisinin telefon teknolojisi ile birleştirilmesinden sonra ‘gerçek ses’ olgusu telefonda aranan bir özellik haline geldi. İlk etapta telefoncular tarafından atılan gerçek ses melodiler yavaş yavaş televizyon reklamlarında ki yerlerini de aldılar. Özellikle müzik yayını yapan kanallarda izlediğiniz klip şarkısını direk telefonunuza indirmek için kısa mesaj kodları yayınlanmaya başladı.
2005 yılından itibaren internetin iyice hayatımıza girmesi ve telefonların pc’lere kolayca bağlanması doğrultusunda cep telefonu melodisi satan siteler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çeşitli ödeme yolları ile cüzzi fiyatlar melodi satan sitenler rakiplerin devreye girmesi ile melodileri bedava dağıtıp tıklama başı kazanmaya çalıştılar.
Günümüzde Google Amca’ya ‘cep telefonu melodisi indir’ şeklinde bir arama yaptırdığınızda yüzlerce hatta binlerce bedava melodiye ulaşıp telefonunuzu bilgisayarınıza kablo ile bağlamadan istediğiniz melodiyi indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder